“De heren op de voorkant zijn beiden als klein jongetje begonnen bij de muziekvereniging waar ik inmiddels voorzitter van ben. In de loop der jaren hebben zij veel voor de vereniging gedaan en tot de coronacrisis speelden zij nog altijd vrolijk hun partijtje mee. Ik geniet daar enorm van en hoop dat veel amateurmuzikanten in de toekomst hun voorbeeld mogen volgen. Als Toegepast Gerontoloog heb ik gezien dat actieve kunst- en cultuurparticipatie bijdraagt aan vermindering van de kans op kwetsbaarheid, eenzaamheid en het verlagen van onnodige zorgvraag. Het is dus belangrijk om vitale ouderen te stimuleren om actief te blijven. Een uitgelezen kans voor muziekverenigingen!”

Zo begint het adviesrapport waarmee Mariëtte van Raalte haar opleiding Toegepaste Gerontologie heeft afgesloten. Het advies is tot stand gekomen door middel van een onderzoek waar meer dan 2700 muzikanten uit het hele land hebben meegewerkt. Onder hen zijn maar liefst 1160 vijftigers/zestigers en 959 zeventigplussers.

In het rapport gaat Mariëtte verder in op de waarde van muziek maken volgens ouderen en wat de muziekverenigingen kunnen doen om leeftijdsvriendelijker te worden. Inmiddels is het rapport beoordeeld met een 9,7 en is het online gepubliceerd op de KNMO Kennisbank. Daarnaast is er ook een artikel over het rapport verschenen in KNMO Klankwijzer Magazine: Zilveren Generatie is Goud Waard.

Klik hier om het complete adviesrapport te lezen!

Kijk voor meer informatie op Facebook: Verzilver de Muziekvereniging of neem rechtstreeks contact op met Mariëtte via voorzitter@ontwaakthattem.nl.

Deel dit bericht!